• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Παράδοση και κοινωνική ζωή

E-mail Εκτύπωση PDF

Συνήθως ακούμε από την τηλεόραση και διαβάζουμε στον τύπο τη φράση «επιστροφή στις ρίζες». Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα και οι λαοί νιώθουν ισχυροί όταν γνωρίζουν την προέλευση τους, την καταγωγή τους, τις πολιτισμικές πηγές και γενικά τη φυλετική και πολιτισμική τους προαγωγή μέσα στον χρόνο. Τα έθιμα ως συνήθειες της καθημερινής ζωής καλλιεργούν τις κοινωνικές σχέσεις, την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, την κατανόηση. Βοηθούν στην εξομάλυνση της εχθρότητας ή του μίσους ή της όποιας διαφοράς. Ο χαιρετισμός, οι επισκέψεις, οι κοινοί εορτασμοί, οι τελετές, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, δηλαδή στην ένταξη του μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινωνία.
Έτσι. το «εγώ» ενώνεται με το «εμείς» και προσανατολίζεται σε κοινούς οραματισμούς και στόχους.
Τα ήθη και τα έθιμα και οι κοινές παραδόσεις διαμορφώνουν κοινούς τρόπους συμπεριφοράς και αντιλήψεων, γεγονός που προσδιορίζει και τη δύναμη του άγραφου νόμου, τον πολιτιστικό ανθρωπισμό του Έλληνα.


Από το βιβλίο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου ‘ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΙΩΣΗ’ εκδόσεις Καστανιώτη

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 Ιανουάριος 2011 22:26  
Ως τοπική κοινωνία, άρχοντες, λαός και κλήρος, έχουμε μερίδιο συνυπευθυνότητας και γι’ αυτά που γίναν, αλλά και γι' αυτά που χάθηκαν. Σ' αυτό τον τόπο που ζούμε η ιστορικογεωπολιτική άγνοια, μάλλον δε συγχωρείται. Αν αναλογιστούμε, ότι η ζωή, όπως και η φύση, δε χαρίζονται στους αδρανούντες, είναι βέβαιο, πως τα όποια κενά αφήνουμε εμείς, είναι έτοιμοι κάποιοι άλλοι να τα υποσχεθούν... Η Θράκη στο χρόνο

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ