• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Βρυσικιώτες στη Μέση Ανατολή (1941-1944)

E-mail Εκτύπωση PDF

Αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τις γερμανικές δυνάμεις, την άνοιξη του 1941, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, κατέφυγαν αρχικά στην Κρήτη και από εκεί στην Αίγυπτο. Tους ακολούθησαν Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες, μαθητές στρατιωτικών σχολών και πολίτες, που διέφευγαν από την κατεχόμενη χώρα και αποτέλεσαν τον πυρήνα του ελληνικού στρατού, ο οποίος οργανώθηκε στην Αίγυπτο και ανέλαβε τη συνέχιση του ένοπλου αγώνα κατά των δυνάμεων του Άξονα, στο πλευρό των Συμμάχων.

Ο Ελληνικός Στρατός Μέσης Ανατολής συγκροτήθηκε στις 15 Ιουλίου 1941 και έλαβε μέρος με επιτυχία στις δύο κορυφαίες συμμαχικές επιχειρήσεις εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, στο Ελ Αλαμέιν στη Βόρεια Αφρική, το 1942, με την Ι Ταξιαρχία, και αργότερα, στο Ρίμινι της Ιταλίας, το 1944, με την 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία. Επίσης, συγκροτήθηκε και ο «Ιερός Λόχος», μονάδα ειδικών αποστολών αποτελούμενη μόνο απο αξιωματικούς, που διακρίθηκε σε επιχειρήσεις στην Τυνησία και στα νησιά του Αιγαίου.

Μετά την οριστική επικράτηση των Συμμάχων, η πρώτη ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1944. Ακολούθησε ο επαναπατρισμός των τμημάτων του ελληνικού στρατού, με πρώτη την 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, που κατέπλευσε από την Ιταλία στον Πειραιά το Νοέμβριο του 1944.

πηγή: http://stratistoria.wordpress.com/9-ww2/mesi-anatoli-1941-1944/

 

1. Σωτήρης (Γκαγκατσίδης;)

2. Δημήτρης Μπιμπούδης

3. Πασχάλης Τσολακίδης (Αιτός)

4. Γεώργιος Παλατσίδης (Γκουγκουτούδης)

5. Ευάγγελος Πεχλιβανίδης (Καπιτάν Βαγγέλς)

6. Απόστολος Τσιαρδικούδης (Πουστουλάκς του Τσιαρδικούδη)

7. ;;;;

πληροφορίες, φωτογραφίες: Γιαννούλα Παλατσίδου

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 28 Οκτώβριος 2014 23:04  
Ως τοπική κοινωνία, άρχοντες, λαός και κλήρος, έχουμε μερίδιο συνυπευθυνότητας και γι’ αυτά που γίναν, αλλά και γι' αυτά που χάθηκαν. Σ' αυτό τον τόπο που ζούμε η ιστορικογεωπολιτική άγνοια, μάλλον δε συγχωρείται. Αν αναλογιστούμε, ότι η ζωή, όπως και η φύση, δε χαρίζονται στους αδρανούντες, είναι βέβαιο, πως τα όποια κενά αφήνουμε εμείς, είναι έτοιμοι κάποιοι άλλοι να τα υποσχεθούν... Η Θράκη στο χρόνο

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ