• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

η τελευταία Μάρηδα;

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο Ταξιάρχης ήταν ο Άνθρωπος Πατριώτης –όπως αναφέρει σε πρόσφατο κείμενό του ο Θεόφιλος - όπου μαζί με τη θυσία της ζωής του θυσίασε και την ευτυχία, την ασφάλεια και τη σιγουριά της οικογένειας του αφήνοντας τη νέα γυναίκα του χήρα και τα δυο κοριτσάκια του ορφανά.

βαμβακούδη τσαπράζη βασιλική

 

Εγώ θέλω να πω δυο λόγια για τη γιαγιά Ταξάρινα, τη γυναίκα του Ταξιάρχη, θα τη χαρακτηρίσω μάλιστα ‘τελευταία Γαλαζοβράκισσα’.

Στα εικοσιπέντε της χρόνια λοιπόν, χήρα με ένα παιδί στην αγκαλιά και ένα στην κοιλιά της τότε κατάφερε να επιβιώσει από τον Γερμανικό και τον ακόμα πιο δύσκολο εμφύλιο πόλεμο αργότερα. Αντιμετώπισε με δύναμη και θάρρος όλες τις δυσκολίες που τις επιφύλασσε η μοίρα, υποκαθιστώντας τις περισσότερες φορές το ρόλο του εκλιπόντα συζύγου της.

Μια μέρα, λέει,  εκεί που όργωνε ξεσήκωσε η παπάρα ένα σφικάρι, πρόνγκσαν το βόδια και γύρισαν κουσεύουντας στο χωριό ζιμένα με την παπάρα!

 

Όταν πια κατάλαβε ότι ο κύκλος της ζωής της κοντεύει να κλείσει ζήτησε από την κόρη της τα κειμήλια του γάμου της (το γαμπριάτικο κοστούμι του Ταξάρη και την όμορφη τσούκνα της) να τα πάρει μαζί της στο αιώνιο ταξίδι εκεί που θα έσμιγε για πάντα με τον Ταξιάρχη!

Η γιαγιά Βασιλκή ήταν αδερφή του πάππου Χρήστου Τζάρνα

Πέθανε τον Απρίλιο του 2011 σε ηλικία 92 χρονών

 

 

Καλό Παράδεισο!!! Γιαγιά Βασιλκή

χαριά ταξιάρχη

 

Χαριά ταξιάρχη

δυο πανέμορφες φωτογραφίες από τη χαριά του Ταξιάρχη νούνος 'λέει' ήταν πάππου Γκουντίνης του Γκουγκουτούδη.

(το κοστούμι και το νυφικό που πήρε μαζί της η γιαγιά Βασιλκή)

τα μτάρια

η γιαγιά Βασιλκή δεξιά σε μια πιο πρόσφατη φωτογραφία περνάνε τα 'μτάρια'

Ταξιάρχης και Μαργαρίτα Τσαπράζη

Ο Ταξιάρχης με την αδερφή του Μαργαρίτα;

Ο Τσαπράζης Ταξιάρχης είχε πατέρα το Θανάση και μάνα τη Σουλτάνα που ήταν από το σόι του Γκουγκουτάδκου (αδερφή του Πολύμερου). Γεννήθηκε στην παλιά Ελλάδα, και τον είχαν αφιερώσει στους Ταξιάρχες (συνηθιζόταν στη Λιβαδειά) γιατί ήταν το μόνο παιδί που έζησε ύστερα από κάμποσες γεννήσεις της Σουλτάνας,

Για έξι μέρες, λέει, ξενύχτησε η μάνα του Ταξιάρχη έξω από τις φυλακές των Γερμανών περιμένοντας να δει το μοναχογιό της και όταν τον έπαιρναν για εκτέλεση, εκείνη αποκαμωμένη κοιμόταν, το είχε καημό που δεν μπόρεσε να αντέξει λίγο ακόμα, για να μιλήσει τον ‘ήρωά της’ στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το Λεύκωμα Βρυσικών του Γκρουζούδη Πολυχρόνη.

Οι πληροφορίες με αρκετές ακόμα λεπτομέρειες (ποιος έχει διάθεση να ακούει) είναι δοσμένες από τη γιαγιά Γιαννούλα, επιβεβαιωμένες και συμπληρωμένες από τη γιαγιά πλέον Βαϊτσα, μεγαλύτερη κόρη της γιαγιά Ταξάρινας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 25 Απρίλιος 2014 19:51  
''Ο γιος μου ο Σωτήρης δεν θα γυρίσει στο χωριό, αλλά στα μάτια της εγγονής μου Ελένης, βλέπω καθαρά την επιθυμία της να ζήσει σ' αυτό'' -Θεόφιλος

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ