• Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Μαρέικη ψυχή

E-mail Εκτύπωση PDF

Κυανή:12η Συνάντηση Μάρηδων

Εφέτος το καλοκαίρι η καρδιά των Μάρηδων θα χτυπήσει δυνατά στο φιλόξενο Μαρέικο χωριό της Κυανής Διδ/χου . Εκεί στην Κυανή στις 14 Ιουλίου , ημέρα Κυριακή , οι Μάρηδες θα συναντηθούν για δωδέκατη φορά , όπου θα συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις τους , θα ανανεώσουν τους συγγενικούς τους δεσμούς , θα απολαύσουν και θα χορέψουν την λαχτάρα της Μαρέικης ψυχής τους και θα αισθανθούν δυνατότεροι για να συνεχίσουν συνειδητοποιημένοι και ενωμένοι σαν Φυλή .

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

http://didymoteicho.net/ta-nea-mas/nea-tou-evrou/4536-12-.html

 

Δεν γνώριζα για τη συνάντηση, το έμαθα από το θείο ‘Χρήστο’ σε μήνυμα που έστειλε προς ενημέρωσή μου, για μια άλλη εκδοχή Μάρηδων(η πιο αληθοφανής), που δεν υπάρχει στα vrisika.gr.

Κατά καιρούς σε παρέες με φίλους μάρηδες και μη άκουγα απόψεις και ερωτήματα σχετικά με τις συναντήσεις ή την καταγωγή των Μάρηδων. Δεν είχα απάντηση τότε . Για παράδειγμα ένας φίλος από το Παλιούρι, σα να με μάλωνε κιόλας: «γιατί συνάντηση Μάρηδων και όχι των υπολοίπων χωριών, τι παραπάνω είστε εσείς;»

Μια άλλη φορά πάλι στην Κυανή νομίζω δεν θυμάμαι πότε και γιατί ούτε καν πρόσωπα. Έλεγε ‘παράγοντας’  τοπικού συλλόγου: «δεν συμμετέχω σε μια δράση που τα πάντα είναι αυταρχικά προαποφασισμένα, από δύο άτομα.». Μια Τρίτη άποψη «Ο κερματισμός και η κατηγοριοποίηση ομάδων, σε μια προβληματική περιοχή όπως η Θράκη δεν βοηθάει τον τόπο». Και μια τέταρτη «Οι Μάρηδες είναι ‘δημιούργημα’ κάποιων, για να αποκτήσουν έρεισμα, να προβληθούν και να διαχειρίζονται κονδύλια».

Απόψεις και επιχειρήματα που μεμονωμένα είτε συνολικά μπορεί να ακούγονται σωστά ακόμα και αληθινά.

ampelakia 06

τα πιο όμορφα παιδιά ... του κόσμου!

Όμως …

Ήταν Ιούλιος του 1996 όταν μου έγινε πρόταση από την κυρία Έφη (πρόεδρο του πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Βρυσικών)  για την προετοιμασία χορευτικού, παραμονή μιας παρόμοιας εκδήλωση στα Αμπελάκια. Δεν ξέρω πόσο σημαντική, πετυχημένη ή όχι ήταν η εμπλοκή μου σ εκείνη τη διαδικασία. Για μένα όμως ήταν η αρχή. Η αρχή για μια σειρά από ενέργειες, δράσεις, υπερβάσεις, …., με όλα τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν ( χαρές, λύπες απογοητεύσεις …) και τώρα ακόμα που πασχίζω να αρθρώσω  τις δυο τρεις αυτές αράδες πάνω στο χαρτί, ίσως οφείλεται σε κείνο το ξεκίνημα.

Αναρωτιέμαι τελικά και πάλι, με όλα αυτά, τι προσπαθώ να περιγράψω άραγε;

 

Ότι και να πείτε δίκαιο θα έχετε!

Καραφύλλης

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 06 Ιούλιος 2013 22:31  
Ως τοπική κοινωνία, άρχοντες, λαός και κλήρος, έχουμε μερίδιο συνυπευθυνότητας και γι’ αυτά που γίναν, αλλά και γι' αυτά που χάθηκαν. Σ' αυτό τον τόπο που ζούμε η ιστορικογεωπολιτική άγνοια, μάλλον δε συγχωρείται. Αν αναλογιστούμε, ότι η ζωή, όπως και η φύση, δε χαρίζονται στους αδρανούντες, είναι βέβαιο, πως τα όποια κενά αφήνουμε εμείς, είναι έτοιμοι κάποιοι άλλοι να τα υποσχεθούν... Η Θράκη στο χρόνο

ΕΙΚΟΝΕΣ

ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ